JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 10.07.2023 |
|
I śniadanie |
Zupa budyniowa, bułka z masłem i dżemem wiśniowym. brzoskwiniowym, |
II śniadanie |
Jogurt z kawałkami suszonych owoców, herbata |
Obiad |
Zupa ogórkowa na mięsie z zieloną pietruszką9 ,placki ziemniaczane ,marchewka do pochrupania, sok |
WTOREK 11.07.2023 |
|
I śniadanie |
Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem3 szynka drobiowa, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7 |
II śniadanie |
Kisiel truskawkowy, flipsy, herbata z cytryną |
Obiad |
Zupa pomidorowa mięsie z zieloną pietruszką9 klopsy mielone przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, buraczki, sok |
ŚRODA 12.07.2023 |
|
I śniadanie |
Bułka pszenna i pieguska z masłem3 pasta mięsna7,3, ogórek małosolny, kakao7 |
II śniadanie |
Arbuz, biszkopty , herbata z cytryną |
Obiad |
Zupa brukselkowa na mięsie z zieloną pietruszką9 , kurczak w sosie szpinakowym z serem tartym7, makaron, jabłko w kawałku, sok |
CZWARTEK 13.07.2023 |
|
I śniadanie |
Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem ser żółty7, ogórek świeży, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7 |
II śniadanie |
Banan, popy , herbata |
Obiad |
Zupa z brokuły na mięsie z zielona pietruszką 9 udko z kurczaka przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, bukiet warzyw, sok |
PIĄTEK 14.07.2023 |
|
I śniadanie |
Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem pasta jajeczna, papryka czerwona w kawałku, kawa zbożowa z mlekiem7 |
II śniadanie |
Maślanka owocowa, wafle kukurydziane 7, herbata |
Obiad |
Zupa grysikowa na mięsie z zielona pietruszką ryba w kawałku przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym,, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy |
WODA MINERALNA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ DZIECI PRZYGOTOWUJĄ KANAPKI WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA |
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.