JADŁOSPIS

Opublikowano: 2020-08-15 10:12, Numer artykułu: 4776

 Aktualny jadłospi dostępny na aplikacji LiveKid.

 

 

 

 

  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0103pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0425pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0134pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0116

 

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach: 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

 

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.