JADŁOSPIS

Opublikowano: 2020-08-15 10:12, Numer artykułu: 4776

 

PONIEDZIAŁEK 30.06.2025

I śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi7, bułka z masłem3, dżem wiśniowy, brzoskwiniowy.

II śniadanie

Truskawki, wafle naturalne, herbata wieloowocowa. 

Obiad

Zupa grochowa na mięsie z zieloną pietruszką9, naleśniki z twarogiem7 i musem owocowym, suszone morele, sok.

WTOREK         01.07.2025

I śniadanie

Chleb: pszenny, słonecznikowy, żytni z masłem3, szynka wieprzowa, serek śmietankowy7, ogórek świeży, szczypiorek, sałata, kakao7.

II śniadanie

Kisiel owocowy, flipsy, herbata żurawinowa.

Obiad

Krem szpinakowy na wywarze warzywnym7,9, gulasz drobiowy, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, woda z cytryną.

ŚRODA             02.07.2025

I śniadanie

Chleb: pszenny, słonecznikowy, żytni z masłem3, szynka drobiowa, ser żółty7, ogórek małosolny, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7.

II śniadanie

Kolorowo owocowo(banan, kiwi, melon), herbata malinowa.

Obiad

Zupa selerowa na mięsie z zieloną pirtruszką7,9, klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym7, makaron, bukiet warzyw, sok.

CZWARTEK     03.07.2025

I śniadanie

Bułka: pszenna, ziarnista z masłem3, szynka wieprzowa, serek almette z ziołlami7, rzodkiewka, szczypiorek, kakao7.

II śniadanie

Jogurt z kawałkami suszonych owoców, herbata.

Obiad

Zupa jarzynowa na mięsi z zieloną pietruzką9, paluszki rybne przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty kiszonej, sok.

PIĄTEK             04.07.2025

I śniadanie

Chleb pszenny z masłem3, pasta jajeczna3, krakowska, szczypiorek, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem7.

II śniadanie

Arbuz, mini wafle, herbata.

Obiad

Zupa ogórkowa na mięsie z zieleniną9, Kurczak w warzywach, ryż paraboliczny, jabłko w kawałku, woda z cytryną.

WODA MINERALNA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ

DZIECI PRZYGOTOWUJĄ KANAPKI WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

 

 

 

  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0103pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0425pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0134pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0116

 

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach: 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

 

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.