JADŁOSPIS

Opublikowano: 2020-08-15 10:12, Numer artykułu: 4776

PONIEDZIAŁEK  06.12.2021

I śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi7 bułki dyniowe z masłem3 i dżemem truskawkowym i brzoskwiniowym,

II śniadanie

Muffinki (wyrób własny), sok z marchewki

Obiad

Zupa pomidorowa na mięsie z zieloną pietruszką7,9 kotlet drobiowy przygotowany w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy

WTOREK              07.12.2021

I śniadanie

Chleb pszenny, orkiszowy, słonecznikowy z masłem3, szynka drobiowa, ser bydgoski, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem 7

II śniadanie

Kaszka jaglana z rodzynkami, herbata wiśniowa

`Obiad

Zupa kalafiorowa na mięsie z zieloną pietruszką7,9 kurczak w sosie cury, kuskus na sypko, mini marchewka z pieca konwekcyjno-parowego, sok jabłkowy

ŚRODA                 08.12.2021

I śniadanie

Bułka pszenna , pieguska, orkiszowa , graham z masłem , ser żółty z ziołami, ogórek świeży, sałata , kakao7

II śniadanie 

Mandarynka, biszkopty bezcukrowe, herbata jabłko z cynamonem

Obiad

Zupa ziemniaczana na mięsie z zieloną pietruszką7,9 gulasz z szynki z marchewką i groszkiem, kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kiszonego, sok

CZWARTEK        09.12.2021

I śniadanie

Chleb pszenny, orkiszowy, słonecznikowy z masłem serek almette śmietankowy, szynka Sopocka, pomidor , sałata ,szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Jogurt naturalny z miodem, chipsy jabłkowe, herbata wiśniowa

Obiad

Zupa koperkowa na mięsie 7,9 ryba przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki dukane z pietruszką7, surówka z kapusty kiszonej, sok multiwitamina

PIĄTEK                  10.12.2021

I śniadanie

Chleb pszenny, orkiszowy, słonecznikowy z masłem 3pasta jajeczna , papryka czerwona w kawałku, kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Pieczywo chrupie z masłem3 i serem żółty7, herbata smakowa

Obiad

Krupnik na mięsie z zielona pietruszką7,9 pierogi leniwe7, marchewka do pochrupania, sok pomarańczowy

WODA MINERALNA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ

DZIECI PRZYGOTOWUJĄ KANAPKI WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA

 

 

 

 INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

 

  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0103pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0425pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0134pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0116

 

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

 

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.