JADŁOSPIS

Opublikowano: 2020-08-15 10:12, Numer artykułu: 4776

 

PONIEDZIAŁEK     15.08.2022

I śniadanie

 

II śniadanie

 

Obiad

 

WTOREK                16.08.2022

I śniadanie

Chleb pszenny, słonecznikowy z masłem3 , kiełbasa krakowska, pomidor, sałata, szczypiorek,  kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Arbuz, krążki kukurydziane, herbata

Obiad

Barszcz ukraiński na mięsie  z zieloną  pietruszką7,9 makaron z twarogiem7 i cukrem trzcinowym, kompot z agrestu

ŚRODA                   17.08.2022

I śniadanie

Bułka pszenna, pieguska z masłem3,ser żółty7, ogórek świeży w kawałku,  kakao7

II śniadanie

Galaretka z bitą śmietaną7, herbata

Obiad

Krem z brokuły na wywarze warzywnym7,9 szynka w sosie warzywnym7, ziemniaki z koperkiem, jabłko w kawałku, kompot wieloowocowy

CZWARTEK         18.08.2022

I śniadanie

Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem3 , szynka drobiowa, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Maślanka truskawkowa7, biszkopty

Obiad

Zupa kalafiorowa na mięsie z zieloną pietruszką9 kotlet schabowy przygotowany w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot

PIĄTEK                 19.08.2022

I śniadanie

Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem3 pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, ogórek kiszony , kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Jabłko w kawałku, ciastko zbożowe, herbata

Obiad

Zupa grysikowa na mięsie z zielona pietruszką9, kurczak w sosie szpinakowo-śmietankowym, makaron penne, sok

WODA MINERALNA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ

DZIECI PRZYGOTOWUJĄ KANAPKI WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA

 

 

 

 INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

 

  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0103pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0425pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0134pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0116

 

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

 

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.