JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 30.06.2025 |
|
I śniadanie |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi7, bułka z masłem3, dżem wiśniowy, brzoskwiniowy. |
II śniadanie |
Truskawki, wafle naturalne, herbata wieloowocowa. |
Obiad |
Zupa grochowa na mięsie z zieloną pietruszką9, naleśniki z twarogiem7 i musem owocowym, suszone morele, sok. |
WTOREK 01.07.2025 |
|
I śniadanie |
Chleb: pszenny, słonecznikowy, żytni z masłem3, szynka wieprzowa, serek śmietankowy7, ogórek świeży, szczypiorek, sałata, kakao7. |
II śniadanie |
Kisiel owocowy, flipsy, herbata żurawinowa. |
Obiad |
Krem szpinakowy na wywarze warzywnym7,9, gulasz drobiowy, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, woda z cytryną. |
ŚRODA 02.07.2025 |
|
I śniadanie |
Chleb: pszenny, słonecznikowy, żytni z masłem3, szynka drobiowa, ser żółty7, ogórek małosolny, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7. |
II śniadanie |
Kolorowo owocowo(banan, kiwi, melon), herbata malinowa. |
Obiad |
Zupa selerowa na mięsie z zieloną pirtruszką7,9, klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym7, makaron, bukiet warzyw, sok. |
CZWARTEK 03.07.2025 |
|
I śniadanie |
Bułka: pszenna, ziarnista z masłem3, szynka wieprzowa, serek almette z ziołlami7, rzodkiewka, szczypiorek, kakao7. |
II śniadanie |
Jogurt z kawałkami suszonych owoców, herbata. |
Obiad |
Zupa jarzynowa na mięsi z zieloną pietruzką9, paluszki rybne przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty kiszonej, sok. |
PIĄTEK 04.07.2025 |
|
I śniadanie |
Chleb pszenny z masłem3, pasta jajeczna3, krakowska, szczypiorek, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem7. |
II śniadanie |
Arbuz, mini wafle, herbata. |
Obiad |
Zupa ogórkowa na mięsie z zieleniną9, Kurczak w warzywach, ryż paraboliczny, jabłko w kawałku, woda z cytryną. |
WODA MINERALNA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ DZIECI PRZYGOTOWUJĄ KANAPKI WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE |
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.