JADŁOSPIS

Opublikowano: 2020-08-15 10:12, Numer artykułu: 4776

 

PONIEDZIAŁEK 10.07.2023

I śniadanie

Zupa budyniowa, bułka z masłem i dżemem wiśniowym. brzoskwiniowym,

II śniadanie

Jogurt z kawałkami suszonych owoców, herbata

Obiad

Zupa ogórkowa  na mięsie z zieloną pietruszką9 ,placki ziemniaczane ,marchewka do pochrupania, sok

WTOREK           11.07.2023

I śniadanie

  Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłemszynka drobiowa, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Kisiel truskawkowy, flipsy, herbata z cytryną

Obiad

Zupa pomidorowa mięsie z zieloną pietruszką9 klopsy mielone przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, buraczki, sok

ŚRODA              12.07.2023

I śniadanie

Bułka pszenna i pieguska z masłem3 pasta mięsna7,3, ogórek małosolny, kakao7

II śniadanie

Arbuz, biszkopty , herbata  z cytryną

Obiad

Zupa brukselkowa  na mięsie z zieloną pietruszką9 ,  kurczak w sosie szpinakowym z serem tartym7, makaron, jabłko w kawałku, sok

CZWARTEK      13.07.2023

I śniadanie

Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem ser żółty7, ogórek świeży, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Banan, popy , herbata

Obiad

Zupa z brokuły  na mięsie z zielona pietruszką 9 udko z kurczaka przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem, bukiet warzyw, sok

PIĄTEK               14.07.2023

I śniadanie

Chleb pszenny, słonecznikowy kanapki z masłem pasta jajeczna, papryka czerwona w kawałku, kawa zbożowa z mlekiem7

II śniadanie

Maślanka owocowa, wafle kukurydziane 7, herbata

Obiad

 Zupa grysikowa na mięsie z zielona pietruszką ryba w kawałku przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym,, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy

WODA MINERALNA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ

DZIECI PRZYGOTOWUJĄ KANAPKI WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA

 

 

 INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

 

  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0103pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0425pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0134pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0116

 

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

 

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.